Oedeemtherapie wordt toegepast om de zwelling, het zware of vermoeide gevoel, pijn en tintelingen ten gevolge van oedeemvorming te verminderen. Lymfoedeem kan ontstaan door een aangeboren afwijking, een operatie (bijvoorbeeld aan de borst, schouder of heup) of bestraling. Met zachte, pompende handbeweging wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd en het functioneren van goede lymfevaten bevorderd.
In een vraaggesprek wordt de ontstaanswijze van uw oedeemvorming achterhaald. Vervolgens kan met een omvangsmeting de hoeveelheid oedeem precies in kaart worden gebracht. De behandeling start met de activatie van de lymfestroom in het halsgebied. Hierdoor kan het lymfevocht uit andere delen van het lichaam worden afgevoerd. Vervolgens worden ook de lymfeklieren in de oksel en lies geactiveerd. Dit stimuleert de lymfestroom vanuit het aangedane gebied. Als laatste wordt het oedeemgebied gedraineerd.
Littekens of hardnekkige plekken met verbindingsweefsel kunnen de afvoer van lymfevocht belemmeren. Ze kunnen met specifieke handgrepen soepel en zacht worden gemaakt, waardoor lymfevocht beter wordt afgevoerd.
Om de lymfeafvoer verder te stimuleren worden ook andere technieken toegepast:
De algemeen fysiotherapeut is de specialist in het bewegen van de mens. Het is ons doel om u...
Oedeemtherapie wordt toegepast om de zwelling, het zware of vermoeide gevoel, pijn en tinte...