Het wordt voor velen als normaal gezien om de dagelijkse activiteiten zonder moeilijkheden uit te voeren. Wanneer dit niet meer lukt, door lichamelijke of psychische problemen, dan kan een ergotherapeut veel voor u betekenen. Een ergotherapeut stelt mensen in staat opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren, wanneer deze niet meer lukken zoals voorheen. Deze activiteiten kunnen zowel in huis of op het werk een grote rol spelen. Een ergotherapeut stelt het bedenken van oplossingen voor praktische problemen centraal.
Ergotherapie kan voor veel mensen een uitkomst bieden in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Chronische zieken en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen ze helpen zelfstandiger te worden bij de dagelijkse bezigheden. U kunt hierbij denken aan het koken, aankleden en wassen. Ook kan een ergotherapeut ouderen of mensen met beginnende dementie trainen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven.
Daarnaast kan ergotherapie ook toegevoegde waarde bieden voor kinderen. Deze kunnen moeilijkheden ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten op school, thuis en buitenshuis. Voorbeelden hiervan zijn eten, wassen, toiletbezoek, schrijven en sporten. Samen met de ouders kan dan een behandeling worden vormgegeven.
Tijdens het eerste bezoek start de ergotherapeut met het bespreken van uw problemen. Die staan namelijk centraal in de behandeling, omdat de gegeven zorg op uw wensen wordt afgestemd. Vervolgens observeert de ergotherapeut de dagelijkse handeling en analyseert de beperkingen en mogelijkheden. Om een compleet beeld te krijgen van uw problematiek neemt de ergotherapeut soms contact op met uw arts, fysiotherapeut of andere betrokkenen, zoals mantelzorgers en leerkrachten.
De intake vindt meestal plaats op de plek waar de problemen zich voordoen, zoals thuis, op het werk of op school.
Nadat de ergotherapeut een compleet beeld heeft gekregen van uw vraag en de beperkingen in activiteiten heeft geobserveerd, worden deze resultaten teruggekoppeld aan u. Daarbij stelt de ergotherapeut samen met u doelen op voor de toekomst en bespreekt u samen hoe deze doelen bereikt kunnen worden. De ergotherapeut bedenkt oplossingen en traint. Ook geeft de ergotherapeut adviezen tijdens het oefenen van de handelingen. Daarnaast kunnen hulpmiddelen worden geadviseerd en aangevraagd, waardoor er aanpassingen ontstaan in de woon-, studie- en werkomgeving.
Bij ons kunt u zonder verwijsbrief bij de ergotherapeut terecht en hoeft u dus niet eerst naar de huisarts voor een verwijzing.
Vanuit de basisverzekering heeft iedere verzekerde recht op een vergoeding van 10 uur ergotherapie per jaar. Na deze 10 uur kan aanspraak worden gemaakt op een aanvullende verzekering voor extra ergotherapie. Hiervoor kunt u ZORGWIJZER ergotherapie raadplegen.
De kosten van ergotherapie vallen onder het verplichte eigen risico, behalve voor kinderen tot 18 jaar. Het eigen risico van de ouders wordt dan niet belast.
Deze specialist heeft kennis van ouderdomsziekten en -aandoeningen en van de da...
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat training en deskundige begeleiding noodzakelijk is ...